Eskiz Defteri Nedir? Eskiz Defteri Ne İşe Yarar?

04-12-2020 15:05
Eskiz Defteri Nedir? Eskiz Defteri Ne İşe Yarar?

Eskiz Defteri Nedir? Eskiz Defteri Ne İşe Yarar?

Eskiz defteri; moda ve sanata ilgi duyanların en çok kullandığı sanatsal malzemelerden biridir. Özellikle moda ve tasarım öğrencileri, eskiz defterleri ile adeta bütünleşmiş haldedirler. Ben de bu yazımda eskiz defteri nedir ve eskiz defteri ne işe yarar sorularına elimden geldiğince cevap vermeye çalışacağım.

Eskiz Defteri Nedir?

Eskiz defteri nedir sorusuna cevap vermeden önce eskizin tanımını yapmak istiyorum. İleri bir tarihte tamamlanması planlanan projenin, el yordamıyla hızlı şekilde çizilip kağıda aktarılmasına eskiz denir. Eskizler bitmiş bir proje olarak nitelendirilmez. Fakat buna rağmen bazı sanatçıların yaptığı eskiz çalışmaları, başlı başına bir sanat eseri olarak değerlendirilip müzelerde sergilenir. Eskiz çiziminin yapıldığı deftere de eskiz defteri adı verilir.

Eskiz Defteri Ne İşe Yarar?

Eskiz defteri tasarımcının kafasında planladığı projeyi hayata geçirmeden önce kaba taslak kağıda aktarabilmesini sağlar. Esas amacı her ne kadar bu olsa da eskiz çizimleri üzerine uzmanlaşmış sanatçılar da vardır. 

Mimarların hayal edip kurguladıkları projeyi kağıda aktarması.
Grafikerlerin tasarımlarını çizip canlı olarak kağıt üzerinde görmeleri.
Moda tasarımcıların kafalarındaki kıyafet tasarımlarını kağıda aktarması ve kağıt üzerinde tasarım yapabilmesi.
Moda tasarımcılarının el becerisini geliştirmesi.
Kara kalem çalışmaları.

Eskiz defteri kullanarak yapılan işlemlerden bazılarıdır.
 

Eskiz Defteri Nerede Satılır?

Eğer fiziki olarak alışveriş yapmak, eskiz defteri satın almak istiyorsanız işinizin biraz zor olduğunu söyleyebilirim. Çünkü her yerde eskiz defteri ne yazık ki bulunmaz. Yine de evinize en yakın kırtasiyeye ya da sanatsal mağazaya giderek eskiz defteri var mı yok mu diye sorabilirsiniz. Fakat üzülmenize hiç gerek yok. ÜrünSeç üzerinden birçok eskiz defteri modeline ulaşabilirsiniz. Ayrıca çoğu eskiz defterini en geç 3 iş günü içinde kargoya verdiğimizi de belirteyim.


Eskiz Defteri Nasıl Kullanılır?

Eskiz defteri en çok kara kalem çalışmaları yapmak amacıyla kullanılır. A4, A5 ve küçük not defteri boyutlarında bulunabilen eskiz defterinin kolay yırtılabilecek bir dokusu vardır. Bu yüzden eskiz defterine çizim yapılırken yumuşak uçlu kalemler tercih edilmelidir. Yapılan çizime göre değişse de genellikle 2H kalem ile eskiz çizimi yapılmalıdır. Bu sayede hem eskiz defteri zarar görmemiş olur hem de ortaya daha kaliteli bir çizim çıkar. 

Bu yazımda eskiz defteri nedir ve eskiz defteri ne işe yarar  sorularına elimden geldiğince cevap vermeye çalıştım. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.