Evden Çalışmanın Avantajları ve Dezavantajları

09-04-2021 15:01
Evden Çalışmanın Avantajları ve Dezavantajları
Pandemi dönemiyle birlikte evden çalışma yöntemini tercih eden şirketlerin sayısı bir hayli artış gösterdi. Bu durum ilk etapta hem çalışanları hem de işverenleri memnun etse de zaman geçtikçe ortaya bir takım olumsuzluklar da çıktı. Yıllardır her çalışanın hayalini süsleyen evden çalışmanın avantajları ve dezavantajları neler bu yazıda sizlere anlatmak istiyorum.


Evden Çalışmanın Avantajları

İşverenler ve çalışanlar için evden çalışmanın birçok avantajı mevcuttur.

  • Eğer kargaşa ortamının hakim olduğu bir ofisiniz varsa huzurlu ve sakin ev ortamında çalışmak veriminizi artıracaktır. Ofisteki gürültüden, kargaşadan uzaklaşmak işinize daha konsantre şekilde odaklanmanızı sağlar.
  • Evden çalışarak masraflarınızı ciddi ölçüde düşürebilirsiniz. İşe giderken harcadığınız yol parası, dışarıda yemeğe verdiğiniz para ve daha birçok harcamadan home ofis çalışma ile tasarruf edebilirsiniz.
  • Evde çalışmanın en büyük avantajlarından biri acil durumlarda mola verebilmenizdir. İş yerinde mola saatleri genelde belli olduğu için dilediğiniz gibi işin başından kalkmanız pek de mümkün olmaz. Ancak home ofis çalışma ile bu özgürlüğü elde edebilirsiniz. Yine de bunu çok sık yapmanızı önermem, fazlası iş disiplininden uzaklaşmanıza sebep olur.
  • Evden çalışmak, işe gidip gelirken harcadığınız süreden tasarruf etmenizi sağlar. Bu süreyi kendinize vakit ayırarak değerlendirebilirsiniz. Bu sayede gün boyu daha enerjik şekilde işlerinize odaklanırsınız.
  • Eğer freelance çalışıyorsanız çalışma saatlerinizi kendinize göre düzenleyebilirsiniz. Her insanın çalışmaktan hoşlandığı ve çalışmayı hiç istemediği saatler vardır. Kendinizi çalışma motivasyonunuzun yüksek olduğu saatlere göre programlayarak işinizin başına daha istekli şekilde geçebilirsiniz.
  • Toksik çalışma arkadaşlarınızı görmek zorunda kalmazsınız. İş yerinde anlaşmadığınız ama iş icabı birlikte vakit geçirmek zorunda kaldığınız kişiler varsa onlardan uzak kalabilirsiniz.
  • Özellikle yeni işletmeler ilk aylarında harcamalarını minimum seviyede tutmaya çalışır. Evden çalışma yöntemine geçilerek işletmenin ofis ve ofis giderleri gibi masraflarından tasarruf edilebilir. Anlayacağınız evden çalışmak sadece çalışanlar için değil iş veren için de avantajlı taraflara sahip. 

Evden Çalışmanın Dezavantajları

Evden çalışmanın olumlu tarafları olduğu kadar olumsuz yanları da vardır. Gelin birlikte bu olumsuzluklara da göz atalım.
 
  • Uzun süre ofiste çalıştıysanız bir an da evden çalışmaya başlamak sizi olumsuz etkileyebilir. Başlangıçta rutin oturtmak kolay olmayacaktır.
  • Evden çalışmanın belirli bir rahatlığının olduğu doğru. Neticede yataktan çıktığınız gibi pijamalarınızla bilgisayarın başına geçip çalışmaya başlayabilirsiniz. Ancak bu rahatlığın olumsuz tarafları da yok değil. Uykuyu seviyorsanız on adım uzaktaki yatağınız her zaman sizi çağıracaktır.
  • Kalabalık bir evde yaşıyorsanız bir yandan evdeki gürültüyle uğraşırken bir yandan da işinize odaklanmak sizi zorlayacaktır. Kendi sınırlarınızı belli etmeli, evdekilere odanızın gün içinde ofisiniz olduğunu güzel bir dille anlatmalısınız.
  • Evden çalışanlarda görülen en büyük sorunlardan biri sosyal ortamlardan uzaklaşmaktır. Özellikle çok fazla dışarıya çıkan biri değilseniz evden çalışmak sizi sosyallikten hepten koparacaktır. Dengeyi kurmalı kendinize ve çevrenize de vakit ayırmalısınız.
  • Ekip arası iletişimi ve koordinasyonu sağlamak uzaktan çalışırken normale göre daha zordur. Evden çalışıyorsanız ve bir ekibin parçasıysanız uzun sürecek telefon görüşmelerine kendinizi şimdiden hazırlamanızı öneririm.

Evden çalışmanın avantajları ve dezavantajları hakkında mümkün olduğunca bilgi verdim. Biraz da evden çalışmayı daha verimli hale getirmenin yollarından bahsetmek istiyorum.

Evden Çalışanlara Tavsiyeler

  • Yataktan kalkar kalkmaz sanki dışarıya çıkacakmış gibi hazırlanın. Gün boyu pijamayla çalışmak sizi uykulu hissettirecektir.
  • Günlük program yapın ve bu programa sadık kalın. Tabi ki anlık olarak yapmanız gereken işler çıkabiliyor. Ancak yine de bir program yapıp ana hatlarıyla ona sadık kalmak daha düzenli şekilde ilerlemenizi sağlayacaktır.
  • Ev işleriyle kendi işinizi birbirinden ayırın. Sürekli çalışacağım diye ev işlerini ihmal etmenin anlamı yok.
  • Yorulduğunuzda ya da kendinizi kötü hissettiğinizde mola verin. Mümkünse mola saatinde balkona vs çıkarak temiz hava alın. Ortam değişikliği ve temiz hava gün boyu maruz kaldığınız bilgisayarın kötü etkisinden anlık da olsa sıyrılmanızı sağlayacaktır.
  • Çalışma arkadaşlarınızla iletişiminize dikkat edin. Ekip arasındaki en ufak bir koordine eksikliği istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Telefonunuzu sesliye aldığınızdan emin olun.
  • Hani hep başlamak istediğin ama yoğun iş tempondan dolayı ertelediğin egzersizler var ya evden çalışmak ona başlaman için büyük bir fırsat. Bol bol egzersiz yapın. Evden çalıştığınız için günlük hareketiniz oldukça azalacaktır. Oturarak bile olsa egzersiz yaparak sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Bu yazımda evden çalışmanın avantajları ve evden çalışmanın dezavantajları hakkında elimden geldiğince bilgi vermeye çalıştım. Ofis kırtasiye ürünleri kategorimizden çalışma ortamınız için her türlü ofis ihtiyacınıza uygun fiyatlarla ulaşabilirsiniz.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.