Kağıt Nasıl Yapılır?

04-06-2020 16:38
Kağıt Nasıl Yapılır?

 Kağıt Nasıl Yapılır?

Kağıt nasıl yapılır? Hayatımızın her alanında kağıt var. Kağıt uygarlığın temelini oluşturan malzemelerden biri. Belki ilk kırtasiye ürünlerinden biridir. Kağıt hayatımızda olmasaydı bu kadar ilerleyemezdik. Şimdi ki zamanda kağıt ürünleri hala kullanılsa da teknolojinin ilerlemesi ile ekranda sunum ve okuma yapmaya başladık. E-book ve internet kağıt ürünlerini tahtından etti. Ama yine de bir kitap kokusu ve yanında bir kahve paha biçilmez. 
 

Kağıt Nasıl Üretilir?

Kağıt orman ürünleri ile üretilir. 

 

Kağıtların çoğu ormancılık ürünlerinden, genellikle ağaçlardan yapılır. Kağıdın geldiği ağaçların en yaygın olanları:

  • Ladin
  • Çam
  • Köknar
  • Karaçam
  • baldıranotu
  • Okaliptüs
  • kavak
  • huş ağacı

 

Selüloz lifleri çeşitli kaynaklardan (orman ürünler ve geri dönüşüm) harmanlanır ve hamur haline dönüştürülür.

 

Hamur suyla birleştirilir ve düzleştirildiği, kurutulduğu ve yaprak ve rulo halinde kesildiği bir kağıt yapma makinesine yerleştirilir.
Yukarıda birçok liften bahsedilmesine rağmen, orman ürünleri (ağaç kütükleri) kağıt hamurunda en çok lif kaynağıdır. Hamuru yapmak için hepsi ayrılması gereken üç ana bileşen vardır.

  • Ağaç Kabuğu
  • Lif
  • Lignin

Kabuk, lignin tarafından bir arada tutulan kütüğün liflerini korur. Amaç lifleri çıkarmak için kimyasal veya mekanik bir işlemle gerçekleştirilir.

Kağıt fabrikalarının hepsi  farklı çalışıyor, bu yüzden bunların genellemeler olduğunu lütfen unutmayın.
 
Ayrıca geri dönüşüm ile dünya çapında kağıt üretimi yapılmaktadır. Geri dönüşüm hem kaynakları korumak, hem de üretim kolaylığı açısından iyidir.

Mekanik Hamur Nedir?

Çoğu günlük kullanılan kağıtta kabuk vardır. Kabuk kağıt yaparken problem yaratır, bu nedenle mekanik hamurlaştırma işleminin ilk adımı kabuğu çıkarmaktır. Bunu yapmak ekstra maliyet getirir.
Çoğu işlemde, kütükler, dönen bir disk ve sabit bir çelik plaka içeren dev bir makine kullanılarak öğütülür. Genellikle, bu sürece yardımcı olmak için ısı ve kimyasallar kullanılır.

Mekanik hamurun "kaba kuvvet" doğası nedeniyle, hem tam hem de kısmi lifler oluşturulur. Ek olarak, lignin kağıttan çıkarılmaz. Bu kağıda gri-sarı bir renk verir.

Mekanik kağıt hamurundan yapılan kağıtlar, "öğütülmüş odun" kağıtları olarak da bilinir.

Mekanik hamurlaştırma işlemi, kabuğun ürettiği biyokütle gücü tarafından üretilen enerjiden önemli ölçüde daha fazla enerji kullanır. Bununla birlikte, hammaddenin yaklaşık% 95'inin hamur haline dönüştürülebildiği için çok az atık vardır.

Mekanik kağıt hamurlarından yapılan kağıtlar, "öğütülmüş odun lifi kağıtları" olarak da bilinir ve tipik olarak çok düşük maliyetlidir. Bu tür kağıtlara bir örnek gazete kağıdıdır.

Kimyasal Kağıt Hamuru Nedir?

Mekanik hamur gibi, süreç bütün kütüklerle başlar. Bu kütükler, yaklaşık 1/2 "ila 1" uzunluğunda ve 1/4 "ila 1/2" kalınlığında küçük ahşap parçalara kesilir. Bu, peyzaj şirketlerinin kullandığı ağaç yongalama makinelerinin büyük ölçekli bir versiyonuyla yapılır.

Talaşlar, sıcak su ve kimyasallarla birleştiren dev bir makineye yerleştirilir. Bu, hava boşluklarının çıkarılmasına yardımcı olur, böylece talaş lifleri daha kolay parçalanır.

Daha sonra odun yongası ve kimyasal karışım bir düdüklü tencereye taşınır. Talaşlar yaklaşık 350 derece yaklaşık iki saat pişirilir. Buhar, kimyasallar ve basınç kombinasyonu talaşların parçalanmasına neden olur. Bu, odun liflerini ve "siyah likör" adı verilen bir sıvıyı bırakır.

Bir sonraki adımda, siyah likör çıkarılır. Kalan lif çeşitli yollarla temizlenir ve bazen saflığı sağlamak için ağartılır.

İşlemdeki atığın çoğu siyah likördür - ancak bu tesisler tipik olarak bir "kapalı döngü" sisteminde çalışır. İnorganikler (kimyasallar) geri kazanılır ve bir sonraki kağıt yığını için tekrar kullanılırken, sıvının geri kalanı (doğal biyokütle) tesisi çalıştırmak için enerjiye dönüştürülür. Çoğu durumda, bu gerekenden daha fazla güç üretilir, bu da yerel topluluklar için çevre dostu bir güç kaynağı oluşturur.

Kimyasal hamurdan yapılan kağıtlar, mekanik olarak kağıt hamuru muadillerine göre genellikle daha parlak, pürüzsüz ve daha kalitelidir.

 

 


 

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.