Polyester Boyama Nedir? Polyester Boyama Nasıl Yapılır?

28-10-2020 17:06
Polyester Boyama Nedir? Polyester Boyama Nasıl Yapılır?

Polyester Boyama Nedir? Polyester Boyama Nasıl Yapılır?

Bu yazımızda sizlere polyester boyama nedir ve polyester boyama nasıl yapılır sorularının cevabını kısaca aktarmaya çalışacağız.
Polyester, polyester reçinesi, kobalt, sertleştirici gibi maddelerin birleştirilmesi ve bir kalıba dökülerek dondurulması ile elde edilen, genellikle hobi ve sanatsal alanlarda kullanılan orta sertlikte bir materyaldir.
Piyasada birçok şekil ve ebatta bulunur.
 

Polyester Boyama Nedir?

Polyester boyama nedir sorusuna polyester hobi ürünlerinin çoğunlukla akrilik boya kullanılarak, çeşitli fırçalar yardımı ve düz boyama tekniği ile boyanması olarak cevap verebiliriz.
Polyester ürünler genel itibari ile düz beyaz renkte olmaktadır. Boyanması kolaydır ve bitirildiğinde şık bir dekoratif ürün haline gelmektedir. 
Polyester boyama, ahşap ve seramik ürünlere göre boyayı emmediği için daha kolaydır. Dolayısıyla uygulanması ve boyanması diğer ürünlere göre daha pratik, kolay ve daha iyi sonuçlar vermektedir.
Polyester ürünler şablonlara dökülmüş şekilde olduğu için kendinden desenlidir. Bu da polyesterin daha kolay boyanmasına ve gölgelendirilmesine olanak sağlar.
 

Polyester Boyama Nasıl Yapılır?

Polyester boyama nasıl yapılır sıkça sorulan bir sorudur. Biz de bu yazımızda özellikle akrilik boya ile polyester boya nasıl yapılır sorusuna cevap vereceğiz. 
Bunun için önce bir polyester objeye, akrilik boyaya ve kullanımınıza göre belli ölçülerde fırçalara ihtiyacınız olacaktır. Bu ürünlere Ürünseç'ten kolayca ulaşabilirsiniz.
Polyesterlerin en büyük özelliklerinden biri desenli olmasıdır. Dolayısıyla yüksek beceri gerektiren boyama tekniklerine ihtiyaç yoktur.
Desenler düz boyama tekniği ile desen büyüklüklerine göre fırçalar kullanılarak kolaylıkla boyanabilir. Sonuçta da ortaya profesyonel ya da profesyonel sayılabilecek çalışmalar çıkar.
Akrilik boyanızı bir plaka üzerine dökerek herhangi bir sulandırma işlemine ihtiyaç duymadan polyester malzemenizin üzerine uygulayabilirsiniz.
 
Eğer renk geçişlerine ihtiyacınız var ise, kullandığınız rengin daha açık tonlarını ve daha ince fırçaları kullanarak geçişi sağlayabilirsiniz.
Örneğin bir at ya da aslan objesinde yelenin geçişlerini ton ve fırça boyutlarını düşürerek sağlayabilirsiniz. Geniş yüzeylerde kalın fırçalar kullanmak işinizi kolaylaştıracaktır. Fırça çeşitleri için buraya tıklayabilirsiniz.

Objenizde gölgelere ihtiyacınız var ise, fırçanızı akrilik boyaya batırdıktan sonra farklı bir yüzeyde dağıtmanız ve polyester objeye normalin yarısı ya da daha az basınç uygulanacak şekilde kullanmanız gerekecektir.
Polyester boyamada Rich, Cadence, Artdeco, Amsterdam markalarının akrilik boyaları fazlasıyla işinizi görecektir. Ayrıca bu markaların metalik renk akrilik boyaları çalışmalarınıza ışıltı katacaktır.

 

Polyester Boyama Teknikleri 

Polyester boyama tekniklerine örnek verecek olursak, en yaygın kullanılan teknik düz boyama tekniği diyebiliriz.
Bu teknikte polyester objenin detayları bize yardımcı olacaktır. Detaylar farklı renklerde boyanarak güzel bir görüntü elde edilecektir. 
Bunun yanı sıra eskitme efekti de birçok boyamada kullanılır. Bu teknikte öncelikle tüm gözenekler dolacak şekilde objenizi boyamanız gerekmektedir.
Eskitme efektini sağlamak için uygulayacağınız renkler birbirini tamamlayıcı nitelikte olmalıdır. Bu bir kural değildir ancak açık tonlar üzerine açık renklerde eskitme efekti sağlamak kolay ve başarılı olmayacaktır.
Bunun dışında metalik ve antik renklere de gereksinim vardır.

Koyu zemine çalışma yapıyor iseniz daha açık bir tonla üzerine kat atmanız, ve bir peçete ya da fırça yardımıyla atılan katı şeffaflaştırmanız hoş bir eskitme görüntüsü sağlayacaktır. Ton istediğiniz düzeye geldiğinde metalik ve antik renkli akrilik boyaları top fırça yardımı ile objenin üzerine dağıtabilirsiniz.
Bu teknikte önemli olan tonların uyumu ve renklerin birbirleri üzerinde dağılımını iyi yapmaktır. Burada üste uygulanacak boyayı dağıtacak ponpon fırça, bez gibi ürünlerden faydalanabilirsiniz. Bu teknikte antik ve metalik renkler çok işinize yarayacaktır.
 
Yüksek pigmentli boyaların kapatıcılık özelliği daha fazladır. Bu özellik daha kaliteli çalışmalar çıkarmanıza yardımcı olur. Uygulamanızı bitirdikten sonra vernik uygulamak sizin tercihinize kalmıştır ancak polyester ürünler boyanırken verniğe ihtiyacınız yoktur.
Çatlatma tekniğinde ise objenizi boyadıktan sonra kurumaya bırakmanız ve kuruduktan sonra çatlatma medyumu ya da çatlatma boyası kullanmanız gerekmektedir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.