Rich Boya Nedir? Rich Boya Nasıl Kullanılır?

24-10-2020 14:29
Rich Boya Nedir? Rich Boya Nasıl Kullanılır?

Rich Boya Nedir? Rich Boya Nasıl Kullanılır?

Rich boya nedir sorusu, akrilik boya ile resim yapmayı düşünen kişilerin en çok sorduğu soruların başında gelir. Rich, aslında bir akriklik boya markasıdır. Fakat günümüzde yaygın olarak kullanıldığı için rich boya sanki bir boya türü gibi anlaşılmaktadır. Ben de bu yazımda rich boya nedir, rich boya nasıl kullanılır gibi sorulara elimden geldiğince cevap vermeye çalışacağım. 

Rich Boya Nedir?

Dekoratif amaçlı kullanılan; metal, ahşap, kağıt, tuval gibi aklınıza gelen her türlü yüzeye uygulayabileceğiniz bir akrilik boya markasıdır. Sahip olduğu geniş renk seçenekleri, diğer akrilik boyalara göre daha çok tercih edilmesini sağlar.

Rich boya bir tür su bazlı akrilik boyadır. Dolayısıyla uygulandığı zaman koku yapmaz, deri ile teması zarar vermez.  Ayrıca rich boya darbelere karşı da oldukça dayanıklıdır. Yine de uygulama yapıldıktan sonra gerekli kuruma süresi ihmal edilip boyayla temas edilmesi halinde yüzeyde iz kalabilir. Sararmaya karşı da rich boya oldukça dayanıklıdır. 

Rich boya tuval üzerinde daha mat, daha hoş bir görüntü oluşturur. Ayrıca tuval üzerinde iyi bir tutuş sağlar ve çatlama yapmaz. Bu yüzden rich boya, ressamlar tarafından en çok tercih edilen akrilik boya çeşitlerinin başında gelmektedir. 

Rich Boya Nasıl Kullanılır?

Rich boya kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı şeyler vardır. Öncelikle Rich boyanın hızlı kuruduğunu unutmamak lazım. Bu yüzden rich boya ile uygulama yapılırken hızlı olunması gerekir. Eğer resim yapmaya yeni başlıyorsanız tüplü rich boyaları tercih edebilirsiniz. Hem maliyetinin ucuz olması hem de geniş renk skalası boyaları tanıma sürecinde size yardımcı olacaktır. Rich boya uygulaması yapılacak yüzey önceden boyalı ise zımpara uygulaması yapılır.

Rich boya zaten su bazlı boya olduğu için içine su, alkol vb. katılmasına gerek yoktur. Sadece bazı durumlarda ( mesela emici bir yüzeyde rich boya kullanılacaksa ) ilk kat yaklaşık yüzde 10 oranında su ile inceltilerek uygulanabilir. Daha sonra inceltmeden devam edilir. Birkaç kat uygulama yapılacaksa boyanın daha güzel olması için katlar arası en az 4-5 saat beklenmelidir. Bu süre her ne kadar fazla gibi görünse de boya uygulaması sonucunda istenilen sonucu elde etmek için gereklidir. 

Rich Boya Nerelerde Kullanılır?

Rich boya nedir yazıma rich boyanın kullanım alanları ile devam etmek istiyorum.

Rich Boya’nın birçok kullanım alanı vardır. Her türlü yüzeye rich boya uygulaması yapılabilir. Ahşap, metal, plastik malzemeler rich boya ile boyanabilir.

Ahşap kapılar
Vernikli kapılar
Ahşap mobilyalar
Dolaplar
Panel kapılar
Demir parmaklıklar
Seramikler
 

 Rich boya nerelerde kullanılır sorusuna da bu şekilde cevap verebiliriz. 

Bu yazımda rich boya nedir, rich boya nasıl kullanılır ve rich boya nerelerde kullanılır sorularına elimden geldiğince cevap vermeye çalıştım. En kaliteli ve uygun fiyata rich boyayı Ürünseç’ten satın alabilirsiniz. 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.