Sınavlarda başarılı olmanın sırrı

13-11-2021 12:44
Sınavlarda başarılı olmanın sırrı
Nereden başlayacağımı bilmiyorum diyenlerden misin?
 
Öğrencilerin çoğu bu soruyu sorar. Sınav için çalışmak istiyordur ama nereden başlayacağını bir türlü kestiremiyordur. Bu noktada kendinden şüphe duyman ve nasıl ilerleyeciğini bilmen sağlıklı ve normal bir durumdur. Başlamak her zaman kolaydır, zor olan devam ettirmektir.
 
Sevgili dostum, beyninin ihtiyacı olan şey bir çalıma ritmi tutturmaktır. Canını sıkan şey de esasen budur. Kesik kesik, kopuk kopuk çalımalar istediğin iç dengeyi yakalamanı zorlaştırır. Bu nedenle zor olan başlamak değildir. Zor olan ders çalışmayı devam ettirebilmektir.
 
Etrafına baksana, ne kadar çok satılık ikinci el gitar var, gir hemen ikinci el eşya satan bir siteye... Ne kadar çok satılık koşu bandı olduğunu göreceksin. Çünkü başlamak kolaydır. Yeni aldığın soru bankalarına baksana lütfen. İlk sayfalarını nasılda hızlı çözdün? Gitar almış olman artık çalıp söyleyebildiğin anlamına gelmez. Koşu bandı almış olman da zayıfladığın anlamına gelmez. Çünkü kolay olan başlamaktır. Nereden başlayacağımı bilmiyorum sorusu bile bu nedenle çok değerlidir. Bu soruyu sorduysan aslında çoktan başlamışsın demeketir.
 
SANA BİR SORU:

Nehirde büyükçe bir yaprağın üzerinde üç kurbağa güneşlenmektedir. Kurbağalardan biri yeterince bronzlaştığını düşünerek suya atlamaya karar verir. Yaprağın üzerinde kaç kurbağa kalır?
...
...
...
...
-Muhtemelen "iki kurbağa kalır" dedin ama bu tür sorularda her zaman bir bit yeniği olduğu da aklından hızla geçti. Haklısın, bir bit yeniği var. Yaprağın üzerinde iki değil üç kurbağa kalır. Çünkü kurbağa için suya atladı demedim, atlamaya karar verdi dedim. Sınava hazırlanmaya karar vermekle, hazırlanmak aynı şey değildir. Koşu bandı almış olmakla zayıflamaya karar vermiş olursun ama henüz zayıflamış olmazsın.
 
ŞİMDİ SEN SOR...
 
PEKİ HOCAM NE YAPACAĞIM?
 
Hemen başlamalısın. Şimdi başlamılısın. Hatta dün başlamalıydın. Sadece başlayan kazanır. Beyninin sınava hazırlanan, matematik çalışan, fizik dinleyen, soru çözen tüm bölümlerine bir talimat vermeli ve o bölgelerdeki tüm nöronları göndereceğin elektrikle aydınlatmalısın.
 
Sen yola çık, yol sana görünür... Unutma sınava hazırlığın yüzde 51'i psikolojiktir.
 
 


 
 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.