Stencil Nedir? Stencil Nasıl Yapılır?

25-11-2020 11:02
Stencil Nedir? Stencil Nasıl Yapılır?
Stencil, ülkemizde henüz çok yaygın olmayan fakat yurt dışında oldukça sık kullanılan bir boyama tekniğidir. Özellikle ahşap boyamaya ilgi duyuyorsanız stencil hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Bu yazımda stencil nedir ve stencil nasıl yapılır sorularına elimden geldiğince cevap vermeye çalışacağım.

Stencil Nedir?

Stencil kelimesi İngilizcedir. Türkçesi kalıp, şablon anlamına gelse de sanat camiasında daha çok stencil olarak bilinir. Birbirinden farklı şekillerin boya ile kolay şekilde yüzeylere uygulanabilmesi için tasarlanmış şablonlara stencil denir. Daha çok ahşap boyamada tercih edilir fakat her yüzeyde kullanılabilir.

Stencil’ın en büyük avantajı tekrar tekrar kullanılabilmesidir. Oldukça dayanıklı olan bu şablonu birden fazla kez kullanarak farklı yüzeyleri dekoratif şekilde boyayabilirsiniz. 

Stencil Uygulaması Nasıl Yapılır?

Stencil uygulaması ilk bakışta basit gibi görünse de aslında sanıldığı kadar kolay değildir. Şablonu uygularken dikkat etmemiz gereken bazı şeyler vardır.

İlk olarak stencil şablonu, yüzeye mümkün olduğunca iyi şekilde sabitlememiz gerekir. Şablonu yapıştırırken yapılan en ufak kayma desenimizin mahvolmasına yol açabilir. Zaten çoğu şablon yapışkanlı olduğu için bu konuda problem yaşayacağınızı düşünmüyorum. Eğer şablonunuz yapışkan değilse en mantıklı çözüm bantla yüzeye tutturmak olacaktır.
Şablonunuzu yapıştırdınız, yüzeyin bir kısmını boyadınız fakat stencil ile aynı yüzeye uygulama yapmaya devam etmek istiyorsunuz. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli şey boyaması biten kısımdan şablonu söktükten sonra desenler uç uca gelecek şekilde tekrar yapıştırmanız. Eğer desenler arasında kesinti, kayma olursa ortaya beklediğiniz gibi hoş bir görüntü çıkmayacaktır.
Stencil uygulaması nasıl yapılır sorusuna genel olarak bu şekilde cevap verebiliriz.

Stencil Nerede Satılır?

Aradığınız bütün stencil modellerini web sitemizden uygun fiyata temin edebilirsiniz. Hatta sizler için bir adet link de bırakmak istiyorum. Buraya tıklayarak stencil modellerini inceleyip satın alabilirsiniz. Stencil nereden alabilirim diye düşünmenize hiç gerek yok. Bütün Stencil şablon modelleri ÜrünSeç’te!

Stencil Nasıl Temizlenir?

Gelelim stencil ile ilgili en çok merak edilen bir diğer soruya: Stencil nasıl temizlenir?
Bu işlem özel stencil temizleme spreyleri kullanılarak yapılır. 

İlk olarak stencil temizleme spreyi satın almalısınız.
Boyama işleminden sonra üzerinde boya kalıntıları olan stencil’a sprey 1-2 saniye püskürtülmeli.
Püskürtme işlemi yapılırken oldukça dikkatli olunmalıdır. Kimyasal bir çözelti olan bu spreyin gözle ve vücutla temas etmesi zarar verebilir.
Püskürtme bittikten sonra bez ya da kağıt havlu kullanılarak stencil temizlenmelidir. 

Bu yazımda stencil nedir, stencil nasıl yapılır sorularına elimden geldiğince cevap vermeye çalıştım. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Siz de ÜrünSeç üzerinden stencil ile ilgili her şeye ulaşabilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.