Süblimasyon Baskı Nedir? Transfer Baskı Nedir?

21-10-2020 15:00
Süblimasyon Baskı Nedir? Transfer Baskı Nedir?

Süblimasyon Baskı Nedir? Transfer Baskı Nedir?


Bu yazımızda birçok kişiye özel ürünün yapım tekniği olan süblimasyon baskı nedir ya da transfer baskı nedir sorusunun cevabını sizlere aktarmaya çalışacağız.

Süblimasyon katı halde bulunan bir maddenin ısı etkisinde doğrudan gaz haline geçmesine denir.
Süblimasyon boyaları oldukça ufak bir şekilde özel mürekkeplerin içerisinde bulunur. Bu boyalar püskürtme yöntemi kullanan bir yazıcı aracılığı ile transfer kağıdı üzerine basılır.
Transfer kağıdı pigment ve balmumu ile kaplı çok ince bir kağıttır. Yazıcıdan transfer kağıdına aktarılan görsel, transfer kağıdından da baskı yapılacak ürüne ortalama 200 derece ısıda gaz haline gelerek aktarılır. Transfer kağıdındaki içerik, baskı yapılacak ürüne uygun şekilde kesilerek çoğunlukla ısı kullanan bir cihaz yardımı ile ürüne aktarılır. Daha doğru bir tanımla mürekkep ürünün içine işler.
 
Süblimasyon baskı ile dijital baskı arasındaki fark süblimasyon baskının polyester ve polyester içerikli ürünler için kullanılmasıdır. Ayrıca süblimasyon baskı dijital baskının aksine ısı kullanır.

Gerekli ekipmanları;
•Bilgisayar
•Süblimasyon yazıcı
•Transfer kağıdı
•Isı transfer presi 
•Baskı yapılacak ürün 

olarak sıralayabiliriz.

Süblimasyon baskı sisteminde kamera, cep telefonu ya da tarayıcıdan aktarılan görüntü bilgisayara aktarılır. Bilgisayardan süblimasyon yazıcıya aktarılarak, çıktısı alınır. Alınan transfer kağıdı çıktısı pres cihazları yardımı ile kişiye özel ürüne aktarılır. Transfer kağıdı daha sonra kullanılan nesneden nazikçe çıkarılabilir.
 

Süblimasyon Baskı Ürünleri Nelerdir?

Süblimasyon baskı son derece kaliteli ve kullanışlı bir baskı tekniğidir. Birçok kişiye özel ürün ve hediyelik malzeme süblimasyon baskı yöntemi ile oluşturulur. Bunlara; cam, metal, seramik, ahşap, taş, plastik materyallerden üretilmiş kupa bardak, plaket levhası, madalyon kolye, yaka kartı, puzzle çeşitleri, bardak altlığı, fayans çeşitleri, anahtarlık gibi ürünleri örnek gösterebiliriz. Tüm bunlara ek olarak kumaşa ve t-shirt üzerine de baskı yapılır. Bu ürünlerde de aynı baskı tekniği uygulanır. Diğer ürünlere göre farklı ise mürekkep kumaşın dokusuna işler ve kabartma olmaz, görüntü ele gelmez. Yıkamadan etkilenmez. Ancak süblimasyon baskı kumaşları polyester kumaş olmak durumundadır. Pamuklu kumaşlarda polyester maddesi olmayacağı için mürekkep kumaşın içine nüfus etmez.  

 
Ürünseç’te birçok süblimasyon baskı ürününe hızlı bir şekilde erişebilirsiniz. Kupa bardaklar, t-shirt, plaket çeşitleri, madalyon, şampiyonluk kupası ve dahasına aynı gün kargo fırsatı ile  kolayca ulaşabilirsiniz.
 

Süblimasyon Baskı Yapılırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Süblimasyon baskı yapılırken hangi ürüne ne kadar ısı uygulanacağı iyi bilinmelidir. Aksi takdirde uygulama yapılan üründe yanmaya benzer renk değişimleri olacaktır. Hangi ürüne hangi pres ile baskı yapılacağı ve uygulamanın ne kadar süreceği bilinmelidir. Zaman ve maliyet kaybının önüne geçmek için toplu uygulamalar yapılmadan önce mutlaka deneme yapılmalıdır. Sert yüzeyler için ısıya dayanıklı bant kullanılması önemlidir. Ancak bandı görüntüden uzağa yapıştırmanız gerekmektedir. Görüntüyü nesneden daha büyük olarak çıktı almanız baskıda hata payınızı düşürecektir.
 

Süblimasyon Baskının Artıları Ve Eksileri Nelerdir?

Süblimasyon Baskının Artıları:

Yazdırdığınız görüntünün boyutu, rengi ve diğer özellikleri ile rahatça oynayabilirsiniz. Dolayısıyla kişiselleştirme ve özelleştirme avantajı sağlar.
Yapılış süresi kısadır, hızlıca yapılıp teslim edilir.
Yazıcınıza bağlı olarak yüksek çözünürlüklü ürünler elde edebilirsiniz.
Süblimasyon baskı ile üretilen ürünler uzun ömürlüdür. Solma ve soyulma yapmaz.

Süblimasyon Baskının Eksileri:

Süblimasyon baskının en büyük eksisi sadece polyester ve polyester karışımı ürünler için uygun olmasıdır diyebiliriz. 
Tasarımların daha net olması için açık renk zemin kullanılması gerekmektedir.
Zaman zaman baskıda gölgelenme sorunu olabilir.
Renk uyumsuzluğu sorunu ile karşılaşılabilir. Bilgisayar ekranınızdaki görüntü RBG renk skalasında iken yazıcınız CMYK olarak yazdıracaktır. Bu da bazı uygulamalarda renk uyumsuzluğu sorunu yaratabilir.



IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.