Tükenmez Kalemi Kim Buldu? Tükenmez Kalemin Tarihçesi

07-03-2021 11:44
Tükenmez Kalemi Kim Buldu? Tükenmez Kalemin Tarihçesi
İnsanlığın doğuşuyla birlikte iletişim kavramı ortaya çıkmıştır. Vücut diliyle, konuşarak, dumanla, yazarak vb. birçok yol ile insanlar birbiriyle iletişim kurmaya çalışmışlardır. İletişim ihtiyacı arttıkça iletişim araçları da gelişmiştir. Resim çizmede ve yazı yazmada kullanılan sivri taşlar yerini zamanla kalemlere bırakmıştır. Zaman geçtikçe birçok kalem çeşidi üretilmiştir. İşte bu kalem çeşitlerinden bir tanesi de tükenmez kalemlerdir. Bu yazımda tükenmez kalemin tarihçesi hakkında bilgi verip tükenmez kalemi kim buldu sorusunu cevaplandırmak istiyorum.

Tükenmez Kalem Nedir?

İçinde yer alan borudaki mürekkebi, ucundaki bilye aracılığıyla yazı yazılmak istenen yüzeye aktaran kalemlere tükenmez kalem denir. Tükenmez kalem halk arasında kısaca tükenmez olarak da adlandırılır. Genelde resmi işlerde, proje ödevlerinde ve not tutma amacıyla kullanılır.


Tükenmez Kaleme Neden Tükenmez Denir?

Tükenmez kalem deyince akla mürekkebi hiç bitmeyen, bir kere alındı mı ömür boyu yazı yazılabilecek olan kalemler gelmektedir. Oysa sanılanın aksine her kalem gibi tükenmezin de belirli bir ömrü vardır. Tükenmez kalemle yaklaşık 2-3 km uzunluğunda çizgi çizilebileceği için bu isim verilmiştir.

Tükenmez Kalemi Kim Buldu?

Tükenmez kalemin icadı 1888 yılına dayanmaktadır. Her icat gibi bu da ihtiyaçtan dolayı ortaya çıkmıştır. 30 Ekim 1888 yılında hayvan derilerini işaretlemek isteyen ABD’li denizci John Loud, içindeki boruda bulunan mürekkebi, ucundaki bilye sayesinde hayvan derisine aktaran bir kalem tasarladı. İşte bu tarihte bilinen ilk tükenmez kalemdi.  Fakat John Loud, işi ticarete dökmeyi hiç düşünmedi. Ürünün patentini aldı ancak seri üretime geçmedi. 
1938 yılında, John Loud’un ölümünden yıllar sonra Macar kardeşler Ladislao Biro ve George Biro tükenmez kalemi daha da işlevsel hale getirip üretime başladılar. Ladislao, bir gazetede editör olarak çalışmaktaydı. Kullandığı dolma kalemin sürekli mürekkep akıtması onu ciddi anlamda rahatsız etmeye başlamıştı. Bir gün editör olarak çalıştığı derginin matbaa kısmına gittiğinde dikkatini hemen kuruma özelliğine sahip mürekkep çekti. Bunu bir kalemde kullanmanın oldukça işe yaracağını düşünüp bu fikrini kimyager kardeşi George Biro ile paylaştı. İki kardeş kafa kafaya verip tükenmez kalemi daha işlevsel şekilde tekrar üretip seri üretime başladılar.

Tükenmez Kalem Ne Zaman İcat Edildi?

Tükenmez kalemin seri üretimine her ne kadar 1938 yılında başlanmış olsa da ilk tükenmez kalem resmi olarak 1888 yılında icat edildi. Tükenmez kalemin mucidi ABD’li denizci John Loud olarak kabul edilmektedir.
Tükenmez kalemin tarihçesi hakkında yeterince bilgi verdiğimi düşünüyorum. Biraz da hızlı soru cevap şeklinde tükenmez kalem hakkında merak edilenlere tek tek cevap vermek istiyorum.

Tükenmez Kalem Suda Yüzer mi?

Tükenmez kalemin suda yüzüp yüzmeyeceği özellikle öğrencilerin en merak ettiği konulardan biridir. Bir maddenin suda yüzebilmesi için yoğunluğunun suyun yoğunluğundan daha az olması gerekir. Tükenmez kalemin yapıldığı malzemenin cinsi, yoğunluğu suda yüzüp yüzmeyeceğini etkiler. Yani bu soruya kesin olarak cevap veremeyiz. Ancak piyasadaki çoğu kalem suda yüzecek şekilde tasarlanmıştır.


Tükenmez Kalem Su Geçirir mi?

Tükenmez kalemle yazı yazarken bazen yanlışlıkla elimizi boyayabiliyoruz. Bu durumu yaşayan kişiler ellerine bulaşan kalem lekesinin su geçirip geçirmeyeceği konusunda tereddütte kalabiliyorlar. Tükenmez kalem lekesi deri üzerinde herhangi bir tabaka oluşturmaz yani eliniz su ile temas ettiği zaman tükenmez kalem lekesinin altına da su geçecektir.

Tükenmez Kalem Fiyatları

Tükenmez kalemin çeşidine göre fiyatları da değişkenlik göstermektedir. Her üründe olduğu gibi tükenmez kalemlerin de pahalısı ve ucuzu vardır. Ürünseç olarak kırtasiye ve ofis malzemelerinde kaliteli ürünleri uygun fiyatlarla müşterilerimizle buluşturmayı amaçlıyoruz. Sitemizde her üründe olduğu gibi tükenmez kalemde de her bütçeye uygun tükenmez kalem çeşitleri bulunmaktadır. Tükenmez Kalem kategorimizden birçok modele ulaşabilirsiniz.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.