TYT Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?

31-12-2020 13:03
TYT Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?
Üniversite sınavına hazırlanan adayların en çok yaptığı hatalardan biri de programsız şekilde ilerlemeye çalışmaktır. Oysa üniversite sınavı, iyi bir süreç yönetimi isteyen uzun ve zorlu bir maratondur. Dolayısıyla öğrenciler kendilerine uygun şekilde program hazırlamalı ve bu program doğrultusunda ilerlemelidirler. Bu yazımda TYT’ye girecek öğrenci dostlarım için TYT ders çalışma programı nasıl hazırlanır sorusuna cevap vermeye çalışacağım.

TYT Ders Çalışma Programı Hazırlama

Öğrenciler program hazırlarken genelde kendilerini doğru şekilde analiz edemedikleri için zorlanırlar. Bir başkasının size hazırlayacağı programdan çok da fayda göremezsiniz; çünkü kendinizi en iyi siz tanırsınız. Ayrıca ders çalışma programı bir anlık kararla hazırlanacak bir şey değildir. Denemeden kötü sonuç alınca ya da çevrenizdekilerin size göre daha çok çalıştığını görünce öyle bir anlık gazla program hazırlamayın. Üzerine uzun uzun düşünüp sizin için verimli olacak şekilde hazırlamalısınız ders çalışma programınızı. Peki düşünmemiz gereken, program hazırlarken dikkat etmemiz gereken şeyler neler? Gelin hep birlikte öğrenelim.

Nasıl Bir Program Hazırlamalıyım?

Ben şahsen ders çalışma programınızı 3 şekilde hazırlamanızı öneriyorum ; saatlik, günlük ve haftalık. Aylık programa çok uzun bir süreç olduğu için bence hiç bulaşmamalısınız. Saatlik, günlük ve haftalık programlardan hangisinin sizin için daha verimli olacağını düşünüyorsanız programınızı o şekilde oluşturabilirsiniz. Ben kendim ne yapıyorum ondan bahsedeyim. Eğer sınav haftam yaklaştıysa haftalık program hazırlıyorum. Fakat sınavlara daha çok varsa günlük ya da saatlik program hazırlayarak ders çalışıyorum.

TYT Kazandıran Set Sayısal

Hangi Derse Ne Kadar Çalışacağınızı Belirleyin

Her öğrenci gibi ben de iyi olduğum derse çalışmayı zorlandığım derslere nazaran daha çok seviyorum. Fakat bu oldukça yanlış bir strateji. Daha az net yaptığınız, zorlandığınız derse ne kadar hoşunuza gitmese de daha çok çalışmalısınız. Programınızı oluştururken ders çalışma saatlerini bu gerçeği göz önünde bulundurarak planlayın. Benim üniversiteye hazırlandığım dönemde en iyi dersim Türkçeydi. Programımda en çok çalışma saatini Türkçeye ayırırdım. Fakat bunun yanlış bir strateji olduğunu gerçek sınavda matematikte yapmam gerekenden daha az net yaptığımda fark edecektim..

Rutinleriniz Olsun

Tyt ders çalışma programı hazırlarken sürekli yaptığınız rutinleriniz olsun. Mesela her gün programınıza göre çalışmanız gereken bütün derslere ek olarak belirli sayıda paragraf sorusu çözün. İhtiyacınıza göre geometri ya da problemler de çözebilirsiniz. Bu rutinler sayesinde bir yandan programınızı uygularken bir yandan da kendinizi paragraf, problemler gibi sıralamanıza doğrudan etki edecek konularda geliştireceksiniz.

Saatlik Program mı, Derslik Program mı?

Bazı öğrenciler saatlik programdan verim alırken, bazıları ise programını derslere göre hazırlamaktan daha çok fayda görürler. Şahsen ben programlarımı ders bazlı hazırlıyorum. O gün hangi dersten hangi konuya çalışmam gerektiğini belirleyip programımı konulara göre hazırlıyorum. Bazı konulara 1 saat çalışmak yeterliyken bazısına 3-4 saat çalışmak bile az geliyor. Dolayısıyla saatlere göre değil de konulara göre program hazırlamak bence daha verimli.

TYT Kazandıran Set Sözel

Kendinizi Ödüllendirin

Ödül sistemi, ders çalışma isteği konusunda her zaman işe yaramış etkili bir yöntemdir. Programınızda yapmanız gereken her şeye uyarsanız kendinizi küçük ödüllerle mutlu edebilirsiniz. Örnek veriyorum günlük bir program yaptınız ve gün sonunda yapmanız gereken her şeye eksiksiz olarak uydunuz. O akşam yatmadan önce sevdiğiniz diziden bir bölüm izleyerek kendinizi mutlu edebilirsiniz.
 
Bu yazımda TYT ders çalışma programı nasıl hazırlanır sorusuna elimden geldiğince cevap vermeye çalıştım. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Bir tıp öğrencisinin YKS’ye hazırlanırken neler yaptığından bahsettiği videoyu da izlemenizi tavsiye ederim.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.