TYT'de Sınav Kazandıran İpuçları..

17-08-2021 08:08
TYT'de Sınav Kazandıran İpuçları..

 

TYT'de Türkçenin Önemi nedir?


YKS'nin ilk adımı bilindiği üzere TYT yani Temel Yeterlilik Testi. Peki, buna bir bakıma Türkçe Yeterlilik Testi de diyebilir miyiz?

 

Tabii ki diyebiliriz. Çünkü TYT'nin en önemli derslerinden biri 40 soruyla Türkçedir. Matematik, tarih, felsefe gibi diğer derslerdeki anlama ve yorumlama becerilerindeki doğrudan ve dolaylı etkileri de cabası.

 

TYT Türkçe, hangi bölümü ve üniversiteyi hedeflerseniz hedefleyin atlamamanız gereken belirleyici bir derstir. TYT Türkçe kısmındaki 40 soruyu genel anlamıyla baktığımızda iki ana başlıkta toplayabiliriz: anlam bilgisi (ortalama 30-32 soru) ve dil bilgisi ( ortalama 8-10 soru).


Yukarıda da görülebileceği üzere TYT'nin belirleyici ve etkileyici bir dersi olan Türkçe adına peki, siz kendinize nasıl bir yol haritası çıkarabilirsiniz ya da çıkarmalısınız?

 


TYT Türkçede Başarılı olmak için nasıl bir yol izlenmeli?


TYT Türkçe İçin Tavsiye Edilen Kitaplar Nelerdir?

 

Sevgili öğrenciler, bazılarının içinden çıkabildiği bazılarının içinden çıkmakta zorlandığı bu yolda kendinize "öğrenme sepeti" oluşturabilirsiniz.

 

Her öğrenci, öğrenme sırasında birtakım zorluklarla karşılaşabilir. Sizlerin öğrenemediği ya da öğrenmede zorlandığı konular, çözemediği sorular, bir türlü içinden çıkamadığı karmaşık kural ve kavramlar, hep bu zorluğun yansımalarıdır.

 

Bazıları bu zorlukların üstesinden gelerek ve gelişerek yoluna devam ederken, bazıları maalesef pes ederek yolda kalmaktadır. O zaman yolunda devam edenlerle pes edenleri birbirinden ayıran şey nedir?

 

"Öğrenme sepeti"nizde neler olduğudur. Bu yola çıkarken sepetinizde nasıl ki bazı temel hedef becerilerinin,motivasyonun ve emeğin olması gerekiyorsa doğru kaynağın da olması gerekiyor. Bunların her biri bütünün birer parçaları.

 

Girdiğiniz bu yoldaTYT Türkçe konularında eksiklerinizi gidermek ve konularınızı pekiştirmek için sahip olmanız gereken öğrenme becerilerini, 20 yıllık birikim ve tecrübeye sahip yazarımızın kaleme aldığı "Bilinçsel Yayınları Güçlü Serisi TYT Türkçe Konu Anlatımlı Soru Bankası, TYT Türkçe Soru Bankası, TYT Türkçe Denemeleri" ile artırabilirsiniz.

 

Yayınlarımız sizlere YKS Türkçe adına "yapılabilecek kadar zor" ve "içinden çıkılabilecek kadar derin" bakış açısını kazandıracaktır. Sonuç olarak mademki bu yola girdik, bu yoldan kaçmak olmaz. Bu yolda illaki devam edilecek!

 

Ama önemli olan gelişerek, "öğrenme sepeti"ni doldurarak devam etmek.

 

Konu oldukça hassas. Çünkü içeriğinde hayaller ve hayatlar var. İsterim ki hayalleriniz hayatlarınız olsun. O zaman ne duruyoruz, haydi başlayalım! Sizlere Türkçe adına aşağıda bir "öğrenme sepeti" hazırladım. Yolunuz açık olsun.

 

Öğrenme Sepeti:

1) Her gün ortalama 1 saat muhakeme gerektiren kitaplar okuyunuz.( Kitap listesini alta ekledim.)

2) Anlam bilgisinde yorumlama becerinizi ve hızınızı artırabilmek adına her gün ortalama 20 paragraf sorusu çözünüz.

3) Dil bilgisinde çok zorlandığınız konularda konu çalışmasına ağırlık veriniz çünkü hâkim olmadığınız bir konuda soru çözemezsiniz, çözmeye çabalarsanız da istediğiniz verimi alamazsınız. Konu çalışmanıza rağmen test çalışmalarında çok yanlışınız çıkıyorsa test sorularını, konuya baka baka çözünüz ve bunu konuyu kavradığınıza kanaat getirinceye kadar devam ettiriniz.

4) Çalıştığınız veya dinlediğiniz konuyu mutlaka en kısa zamanda tekrar ediniz, belli aralıklarla da bilginin devamlılığı ve kalıcılığı için tekrarlara devam ediniz. Devamında da konuyla ilgili test çalışmaları yapınız. Tecrübe ve gözlemlerim neticesinde gördüm ki konu tekrarlarından sonra yapılan düzenli test çalışmaları, konunun eksik kalan yönlerini tespitte ve onu gidermede çok etkili olmaktadır.

5) Kendinize, test çalışması yaparken tespit ettiğiniz yanlışlarınızı ve eksikliklerinizi not alabileceğiniz bir defter temin ediniz. Devamında bu yanlış ya da eksikleri giderebilmek için yeniden konu ve test çalışması planlayınız.

6) Test çalışmalarında yapamadığınız, çözemediğiniz ya da çözmekte çok zorlandığınız soruları kesip bir dosyada toplayınız. Bu sorular üzerinde yoğunlaşınız.

7) Test çalışmalarında %90 ve üzeri başarı sağladığınız durumlarda yanlış ya da eksiği oluşturan %10'luk kısma odaklanınız. Ancak başarı oranının altta kaldığı durumlarda konu tekrarlarına ve konuyu pekiştirecek test çalışmalarına ağırlık veriniz.

8) Unutmayınız, hiçbir hedefin bir tek yolu yoktur. Herkes kendince bir yol belirler. Bu da benim sizlere çizdiğim yol. Burada önemli olan, bu yolda düşüp kalmamak ve istikrarlı bir şekilde ilerleyebilmektir.

 

Öğrenme sepeti ve TYT Türkçe hakkındaki videomuzu incelemenizi tavsiye ederiz:


Tavsiye edebileceğim 15 kitap:

1) Ali Fuat Başgil - Gençlerle Baş Başa

2) Cemil Meriç - Bu Ülke

3) Dostoyeski - Suç ve Ceza

4) Dostoyeski - Yer Altından Notlar

5) George Orwell - Hayvan Çiftliği ya da 1984

6) Fuat Sezgin - Bilim Tarihi Sohbetleri

7) Jostein Gaarder - Sofie'nin Dünyası

8) Wilhelm Weischedel - Felsefenin Arka Merdiveni

9)Sun Tzu - Savaş Sanatı

10)Franz Kafka - Dava

11) Albert Camus - Yabancı

12) Victor E. Franklin - İnsanın Anlam Arayışı

13) Bernard Russell - Mutlu Olma Sanatı

14) Albert Jack - İcat Çıkarma

15) Victor Hugo - Deniz İşçileri

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.