Vernik Nedir? Vernik Ne İşe Yarar?

06-11-2020 14:58
Vernik Nedir? Vernik Ne İşe Yarar?

Vernik Nedir? Vernik Ne İşe Yarar? 

Günlük hayatta kullanılan eşyaların, daha uzun süre kullanılabilmeleri için dış etkilerden korunması gerekir. Bunun için çeşitli kimyasal maddeler kullanılır. Sürüldüğü yüzeyi çeşitli etmenlere karşı koruyan vernik bu maddelerden birisidir. Ben de bu yazımda vernik nedir, vernik ne işe yarar sorularına elimden geldiğince cevap vermeye çalışacağım.  

Vernik Nedir?

Ahşap, metal ya da boyanmış yüzeyleri çevresel etkilerden koruyan, onlara parlak ya da mat görünüm kazandırabilen maddeye vernik denir. Vernik; kuru yağ, solvent, reçine ve tinerden meydana gelir. Sürüldüğü yüzeyin iklim şartlarına karşı dayanıklılığını artırır. Bu yüzden kullanılması gereken çok önemli bir maddedir.
 

Vernik Çeşitleri Nelerdir?

Birçok çeşidi bulunan verniği genel olarak 3 grupta inceleyebiliriz:

Sentetik vernik
Selülozik vernik
Poliüretan vernik
 
Her birinin kullanım alanı ve üretim şekli farklıdır. 

Sentetik Vernik

Vernik çeşitleri arasında en geç kuruyanıdır. Bu özelliğinden dolayı daha çok mutfak mobilyalarında ve ahşap ürünlerde tercih edilir. Oldukça sağlamdır, yüzeye iyi şekilde yapışır. Sentetik vernik reçineden elde edilir ve neme karşı dayanıklıdır. Gemilerde, teknelerde, nemli yüzeylerde kullanımı yaygındır. Bunların dışında metal eşyaların metal yüzeyleri verniklenirken de sentetik verniklerden yararlanılır. Sentetik vernikler geç kurudukları ve sentetik tinerle inceltildikleri için uygulama yapıldıktan sonra kuruyana kadar; tozun, kirin olmadığı bir ortamda muhafaza edilmelidir. Yoksa yapılan vernik işlemi boşa gider. 

Selülozik Vernik

Selülozik vernik en yaygın kullanılan vernik çeşididir. Adından da anlaşılacağı üzere selüloz kökenlidir. Ağaç, çalı vb. canlıların hücre zarında bulunan selülozdan elde edilir. Selülozik tiner kullanılarak inceltilir. Sentetik vernikten en büyük farkı daha çabuk kuruyarak zamandan kazanç sağlamasıdır. Hediyelik eşyalarda, süs ürünlerinde selülozik vernik tercih edilir. Sentetik vernik tabanca ile uygulanması tehlikeli olduğu için uygulamada fırça kullanılır. Selülozik vernik ise hem tabanca hem de fırça ile uygulanabilir.

Poliüretan Vernik

Mobilyacılık gibi daha profesyonel işlerde poliüretan vernik tercih edilir. Çizilmelere, çarpmalara ve darbelere karşı oldukça dayanıklıdır. Bunun dışında kimyasal maddelere ve iklim şartlarına karşı da büyük bir direnç gösterir. Uygulamasında sertleştirici ve tiner kullanılır. Diğer vernik türlerinin olduğu gibi poliüretan verniklerin de mat ve parlak olanları vardır. Aynı tür mat ve parlak vernikler birbirine karıştırılarak verniğin parlaklığı ayarlanabilir. 
 
Saydığım bütün vernik çeşitlerine ÜrünSeç üzerinden ulaşabilirsiniz. 

Vernik Ne İşe Yarar?

Vernik nedir yazıma vernik ne işe yarar sorusuna cevap vererek devam etmek istiyorum. Verniğin birçok görevi vardır.

Yüzeyi parlatmak
Yüzeyi daha kullanışlı hale getirmek
Yüzeyi çizilme ve darbelere karşı korumak
Uygulanan yüzeye dekoratif bir görünüş kazandırmak
İklim şartlarına karşı korumak

Verniğin görevlerinden bazılarıdır. 

Bu yazımda vernik nedir, vernik ne işe yarar ve çeşitleri nelerdir sorularına elimden geldiğince cevap vermeye çalıştım. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Soru ve görüşlerinizi yorum kısmından benimle paylaşabilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.