Yağlı Boya Nedir? Yağlı Boya Malzemeleri Nelerdir?

17-10-2020 11:44
Yağlı Boya Nedir? Yağlı Boya Malzemeleri Nelerdir?

Yağlı Boya Nedir? Yağlı Boya Malzemeleri Nelerdir?

Yağlı boya nedir sorusu metal yüzey boyaması yapmayı düşünenlerin ya da yağlı boya ile resim konusuna ilgi duyup başlamak isteyenlerin sıklıkla sorduğu sorulardan birisidir. Ayrıca yağlı boya ile boyama, resim sanatında en sık kullanılan tekniklerin başında gelmektedir. Ben de bu yazımda yağlı boya nedir, yağlı boya malzemeleri nelerdir gibi aklınıza takılan her türlü soruya cevap vermeye çalışacağım.

Yağlı Boya Nedir?

Bitki yağı gibi özel sıvılar ile pigmentlerin karıştırılması sonucu elde edilen, oldukça kaliteli olan boya türüne yağlı boya denir. Kalitesinden dolayı çok sık tercih edilen yağlı boya; pigment, terebentin, yağ ve bağlayıcılardan meydana gelir. Ayrıca yoğun macunumsu kıvamdadır ve kuruyunca çekme yapmaz. 
Resim yaparken yağlı boya kullanmanın birçok avantajı vardır. Yavaş kuruyan yapısı sayesinde resim çalışmasının her aşamasında düzeltme yapmaya olanak sağlar. Bu yüzden zaman içinde yaygınlaşmış ve en çok kullanılan resim tekniklerinden birisi haline gelmiştir. 
İlk kez Çinliler ve Hintliler tarafından Batı Afganistan’da Budist resimleri çizmek için kullanılmıştır. Daha sonra Avrupa’da da yaygınlaşmış ve tüm dünya kullanmaya başlamıştır. 

Yağlı Boya Malzemeleri Nelerdir?

Tuval: Yağlı boya resminin yapıldığı yüzeye tuval adı verilir. Tuval yüzeyi; duralit, bez, kontrplak, mukavva gibi malzemelerden imal edilebilir. Fakat doğrudan bu yüzeye resim yapılmaz. Resmin daha sağlıklı olması ve malzemelerin daha efektif kullanılabilmesi için tuval yüzeyinin astar boya ile kaplanması lazımdır. 
Şövale: Rahat çizim yapmak için tuvalin üzerine koyulduğu ahşaptan yapılmış resim malzemesidir. Ayaklı modellerini tercih etmenizi tavsiye ederim. 
Fırça: Paletle boyaları karıştırmak ve tuvalin üzerine yağlı boya ile resim yapmak için kullanılan malzemelerdir. Fon fırçası, yelpaze fırça, yuvarlak fırça, spatül, kıl fırça gibi çeşitleri vardır. Ayrıca kalınlıklarına göre de farklılık gösterirler. Hangi tip fırça alacağınıza iyi karar vermeniz gerekmektedir. ÜrünSeç ile iletişime geçerek sanatsal malzemeler konusunda da bilgi alabilirsiniz. 
Yağlı Boya Çantası: Yağlı boya yaparken kullanılan malzemelerin, araç gereçlerin düzenli şekilde saklanmasını ve taşınmasını sağlayan çantadır. 
Yağlı Boya: Birçok yağlı boya çeşidi vardır. Eğer bu teknik ile resim yapmaya yeni başlıyorsanız tüp şeklinde olan yağlı boyaları tercih edebilirsiniz. ÜrünSeç’te her çeşit yağlı boyaya ulaşabilirsiniz. 
Resim Yağı: Yağlı boyaya estetik katmak için resim yağı kullanılır. Yağlı boya ile resim yağı karıştırılarak daha parlak bir görüntü elde edilebilir.
Terebentin: Yağlı boyayı inceltmek amacıyla kullanılan materyaldir. Kokusuz olanı tercih etmenizde fayda var. 
Palet: Ceviz veya limon ağacından yapılan, yağlı boyada kullanılan boyaların üzerine dizildiği ve renklerin ayrı ayrı görülmesine olanak sağlayan malzemedir. 
Vernik: Resim yapmak kadar yaptığımız resmi korumak da önemlidir. Yağlı boyaları havadan korumak için üzerlerine vernik çekilir. Vernik alırken renksiz vernik almaya dikkat edilmelidir. 
Yağlı boya malzemeleri genel olarak bunlardır. Yağlı boya nedir yazıma yağlı boya çeşitleri ile devam etmek istiyorum.

Yağlı Boya Çeşitleri Nelerdir?

Yağlı boyalar kendi aralarında:
Stüdyo profesyonel yağlı boyalar
Öğrenci tipi yağlı boyalar
Artist yağlı boyalar
Olmak üzere 3 başlık altında gruplandırılabilirler. Bunların dışında astım hastaları için de özellikle son yıllarda özel üretim yağlı boyalar piyasaya çıktı. Böyle bir sorununuz varsa belirtip size uygun olan yağlı boya modelini alabilirsiniz. 
 
Bu yazımda yağlı boya nedir sorusuna cevap vermeye çalıştım. Aklınıza takılan her şeyi ve görüşlerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz. 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.